چطور انگیزه ام را تقویت کنم؟
چرا انگیزه ندارم و چطور انگیزه ام را تقویت کنم؟
با عرض سلام؛ یه سوال داشتم و امیدوارم که بهم پاسخ بدید. مدتی هست که احساس بی انگیزگی می کنم. حال و حوصله کار خاصی ندارم. همین جور زندگی را می گذرونم و از درون احساس خوبی نسبت به خودم ندارم. تلاش می کنم که دست به کاری بزنم اما یه کم بعدش رهاش می کنم. چطور باید انگیزه داشته باشم؟ واقعا راهی هست که منو از سردرگمی نجات بده؟
سلام دارم خدمت شما و خوشحالم که مسئله خودتون را با ما در میان گذاشتید. اجازه بدید که پاسخ این سوال را با یه مثال خدمت شما عرض کنم. وقتی شما به پزشک مراجعه می کنید(که امیدوارم همیشه سالم و تندرست باشید)، قبل از نسخه نوشتن چند تا سوال هم از تون می پرسه. چون اگه علت مشخص بشه راه حل خودش پیدا می شه. از طرفی چه ما انگیزه داشته باشیم و چه انگیزه نداشته باشیم، حتما یه علت پنهان یا آشکاری داره. پس این که شما انگیزه ندارید هم باید یه علتی داشته باشه چون ما بی انگیزه به دنیا نمی آییم و در طول زندگی و با برخورد با مسائل زندگی ممکن است به صورت مقطعی بی انگیزه شویم.
البته اگر فردی سال ها بی انگیزه باشه (که بعید می دونم) باید چندین جلسه تحت درمان قرار بگیره که توی این متن نیازی نیست که بخوایم بهش بپردازیم. اما این مورد شما و مواردی از این قبیل را می توان با کمی مطالعه و پیدا کردن آگاهی بیشتر با کمی چاشنی اراده از این حلقه تکراری که برایتان به وجود آمده رهایی پیدا کنید تا تقویت انگیزه در شما شکل بگیره. در زیر چند علت و راهکار خدمت شما می گم امیدوارم که براتون مفید باشه و ازشون استفاده کنید.
علت بی انگیزگی چیست؟
همان طوری که گفتم باید اول بریم سراغ علت بی انگیزه شدن تا بعدش بتونیم انگیزمون را تقویت کنیم. من چند تا مثال می زنم و ببینید که کدام مورد بیشتر در شما وجود داره. شاید یک مورد و شاید چند مورد باشه اما مهم اینکه شما اون را بشناسید. البته اگه حوصله بررسی ریشه ای ندارید می تونید یه فیلم انگیزشی نگاه کنید تا یک مسکن باشه برای شما و نهایتا تا چند ساعت بعد دوباره همین آش و همین کاسه باشه. اما اگه می خواید پایدار بمونه پس اول علت را پیدا کنید.
- ممکن است شما ترس از انجام دادن کار داشته باشید:
احتمالا با خودتون می گید که من از کار کردن نمی ترسم ولی انگیزه ندارم. در ظاهر کاملا درسته اما در باطن و ضمیر ناخودآگاه اتفاقاتی دیگه رخ می ده. شاید براتون پیش اومده باشه که یک کتاب را تا 50 صفحه خوندیم و سپس رهاش کردیم.
شاید کتاب به هر دلیلی مورد نیاز شما نباشه و شما کاملا منطقی کتاب را رها کرده باشید و بگید که ترجمه نامناسبی داره یا محتوای اون به درد شما نمی خوره. اما بیشتر وقت ها این طور نیست. یعنی ما ناخودآگاه می ترسیم مطالعه کنیم چون بعدش باید مطالب را به کار بگیریم و چون تمایل به انجام دادن اون ها نداریم، کتاب را رها می کنیم.
- شاید کارها را به تعویق می اندازید:
دقت کنید و ببینید چه الگویی در زندگی شما وجود داره. آیا شما کارهاتون را به تعویق می اندازید؟ امروز و فردا می کنید؟ در واقع ممکنه یه الگویی از اهمال کاری در شما وجود داشته باشه.
- ممکنه خسته باشید
واضح هست که فردی که خسته یا بیمار هست نسبت به فردی که سرحال و سالم هست پتانسیل بیشتری داره. نمی دونم ولی اگه شما شاغل هستید و از صبح تا غروب کار می کنید و بعد میخواید یک کار دیگه انجام بدید زیاد انرژی نداشته باشید و چون هر روز این عمل تکرار می شه تصور کنید که انگیزه لازم را ندارید.
- شاید اعتماد به نفس لازم برای شروع کردن را ندارید
یک گوهر نابی که هر کس توی زندگی باید پیداش کنه و اون را تقویت کنه اعتماد به نفس هست. ممکنه شما کاری دست و پا و حسابی روی اون تحقیق کرده باشید اما نمی تونید اون کار را شروع کنید. یعنی به خودتون و توانمندی هاتون شک دارید. بنابراین این مورد را نیز چک کنید.
- ممکنه هیجان کاذب اولیه از بین رفته باشه
بسیاری از افراد هستند که کاری را شروع می کنن و کلی شور و شوق دارن اما وسط کار هیجان خودشون را از دست می دن و احساس بی انگیز بودن بهشون دست می ده. شاید شما هم وسط یه پروژه و کاری باشی و اون شوق اولیه را نداشته باشی و احساس سردرگمی و بی انگیزه بودن می کنی.
- برا خودتون یک منطقه امن ذهنی ساخته اید
شاید در ناحیه امن ذهنی هستید. ناحیه امن در واقع ناحیه ای هست که ما از نظر ذهنی کاملا راحت و بدون ترس یا اضطراب هستیم. یعنی به محض این که می خوایم کار جدیدی را شروع کنیم مضطرب و نگران می شیم و ذهن اجازه خروج از این ناحیه را به ما نمی ده.
- حالا خودتون موارد بیشتر را شناسایی کنید
چند تا از مهم ترین موارد که باعث بی انگیزه شدن می شه را خدمت شما گفتم ولی شاید شما با خودشناسی و دقت در وجودتون موارد جدید دیگه هم پیدا کنید. پس در دریای وجودتون شنا کنید و علت ها را پیدا کنید تا بریم سراغ چند راه کار.
چطور اراده و انگیزه خودمون را تقویت کنیم؟
- با ترس ها چی کار کنیم؟
چند وقت پیش یه مقاله در باره ترس از شروع کار نوشتم که می تونید از لینک زیر مطالعش کنید.
شاید بتونیم ریشه اصلی نداشتن انگیزه یا بهتره بگیم مهم ترین عامل بی انگیزه شدن را در ترس از شروع یا وجود ترس در انسان خلاصه کرد. در واقع ما می ترسیم کاری را شروع کنیم و شکست بخوریم و مورد بی مهری دیگران قرار بگیریم.
در دنیا خیلی تحقیقات و بررسی ها درباره ترس شده ولی این جمله از تونی رابینز مربی انگیزشی، می تونه خیلی اثر بخش باشه.
«تا زمانی که نفس میکشید، کامل زندگی کنید. همه چیز را تجربه کنید. از خودتان و دوستان تان مراقبت کنید. خوش بگذرانید، دیوانه باشید، عجیب باشید. بروید بیرون و از زندگی تان یک شاهکار خلق کنید… زندگی شما چه بخواهید و چه نخواهید درحال گذر است، پس کاری کنید از این گذر لذت ببرید.»
- با این روش کارها به تعویق نمی افته
یکی از مهم ترین دلایلی که ما کارهامون را عقب می اندازیم این هست که احساس می کنیم که اون کار اون قدر بزرگ هست که از پسش بر نمی آیم. اما یه روش جالب که من خودم زیاد از اون استفاده می کنم این هست که کارهام را به بخش های کوچک و کوچکتری تقسیم می کنم و هر روز به خودم قول می دم که فقط همین بخش کوچک را انجام بدم و بعد از مدتی کل کار تمام می شه. کافیست شما هم امتحانش کنید.
- انرژی جسمی خودتون را برگردونید
در بعضی از کتاب ها می بینم که گفته شده حتی در حالت خستگی باید کار کرد و پشتکار داشت تا موفق شوید! این روش زیاد اصولی به نظر نمی رسه. هر کدام از ما یک توان فیزیکی داریم که مثل یه باتری می مونه و بعدش باید دوباره شارژ بشه. اگه واقعا احساس خستگی دارید می تونید کمی استراحت، تفریح مختصر یا یک نوشیدنی میل کنید تا انرژیتون باز گرده. بعدش اگه شروع به کار کنید متوجه می شید که بازدهی شما چند برابر شده.
- اعتماد به نفس کافی لازم هست
اگه احساس کمبود اعتماد به نفس دارید نیازی نیست توی همون حالت بمونید و خودتون را سرزنش کنید چون هر چی خودتون را سرزنش کنید کار شما سخت تر و اعتماد به نفستون کمرنگ تر می شه.
واقعا با آموزش دیدن و تمرین های کوچک و سپس بزرگ می تونید اعتماد به نفس خودتون را توی زمینه کاری که قرار هست انجامش بدید بالا ببرید. نکته ای که باید خدمت شما بگم این هست که هیچ فردی در تمام زمینه ها اعتماد به نفس نداره. یکی ممکنه در تعمیر ماشین اعتماد به نفس داشته باشه و یکی سخنرانی جلو 1000 نفر و اگه جای این دو عوض بشه هر دو در کار جدید اعتماد به نفس ضعیفی پیدا می کنن.
البته با توجه به این که اعتماد به نفس و عزت نفس در زندگی بسیار مهم هست به امید خدا در همین وب سایت قصد داریم که به صورت تخصصی در این زمینه اطلاعات خوبی و ارزشمندی برای شما ارائه کنم.
فعلا برای ایجاد اعتماد به نفس از کتاب های خوبی که وجود داره می تونید استفاده کنید که من دو تا از اون ها را خدمت شما معرفی می کنم. 1- اعتماد به نفس از باربارا دی آنجلیس 2-نیروی اعتماد به نفس از برایان تریسی
- در میانه راه چه کار کنیم
همان طوری که گفتم ممکن است در شروع هیجان زیادی داشته باشید اما در میانه راه نه. در این زمان این جملات را به یاد داشته باشید.
- از غار محدوده امن بیرون بپرید
سلام و عرض ادب.
یک مشکلی که دارم اینه که بیخود و بی جهت سوالات مزخرفی ذهنمو درگیر میکنه.(ببخشید که رُک و بی پرده صحبت میکنم چون دیگه داره دیونم میکنه)
مثلا ما چرا باید درس بخونیم؟؟؟
یا سوالات غیر عادی مثل ما چرا زندگی میکنیم؟؟؟
کلا سوالاتی که دلیل یک کاری رو بخواد. و دلیلش رو هیچ کجا و هیچ کس نمیدونه(سوالات بی منطق و بی دلیل)
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام
اتفاقا شک کردن و سوال کردن از خود نشانه خوبی هست به شرطی که در جستجوی حقیقت باشیم نه این که خودمان را سرکوب کنیم. این سوالات برای هر فردی ممکنه به وجود بیاد و نیازی نیست که خودتان را سرزنش کنید و بالعکس باید می تونه مقدمه ای باشه برای رسیدن به مرحله بالاتر. برای پاسخ به سوالاتتون هم باید خودتان را خوب بشناسید تا ببیند که اول شما کی هستید و بعد پاسخ ها ساده تر خواهند شد. توصیه می کنم مقاله زیر را مطالعه کنید.
هدف از زندگی چیست؟(کلیک کنید)
سلام خیلی خیلی ممنون
هر فردی اختیار خودش را داره، کسی ما را مجبور نکرده که باید نکات منفی را ببینیم از طرفی برای نکات مثبت هم همینطور. اگه ما از خودمون شناخت کسب کنیم و هدف و فلسفه زندگی را بدونیم بهتر می تونیم تکلیف خودمون را با خودمون روشن کنیم. خیلی از افراد توی همین شرایط جامعه دارن رشد و پیشرفت می کنن. ما هم می تونیم یکی از اون ها باشیم.
سلام بنظر من چند تا عامل دیگه هم در بی انگیزگی ماها موثره
بمباران اخبار بد چه اقتصادی چه سیاسی و چه اعتقادی اخبار اختلاسها، بزرگ شدن شکاف طبقاتی، ریاکاری مسئولان که همه ی اینها در کنار هم فشار مضاعف به مردم وارد میکنه و این تازه در کنار مشکلات شخصی هر کس قرار داره….واینکه همه ی اینها باعث عدم پیشرفت و گاهی حتا پسرفت ایران شده و ایرانیان فاقد اعتماد بنفس و سرکوب شده رو رقم زده.
وقتی دیدن اخبار انگیزه ات رو خراب می کنه پس چرا اخبار رو دنبال می کنی؟؟ شاید جالب باشه ولی اکثر افراد موفق دنیا کسانی هستند که اخبار رو دنبال نمیکنن و حتی بعضی هاشون تلوزیون هم ندارن چون میدونن اخبار اغلب خبر های بد رو انعکاس میده و کسانیکه اخبار رو میگن خودشون می دونن بیشتر مردم نسبت به اخبار منفی واکنش بیشتری نشون میدن و برای همین سعی می کنن اول اخبار بد رو بگن و بعد اگر خبر خوبی بود اون رو بگن خودت هم اگر دقت کنی متوجه این موضوع می شی