آیا تغییر شغل خوب است؟
چه موقع باید تغییر شغل بدهیم؟
نمی دونم که الان به چه کاری مشغولی، ولی تقریبا می تونم حدس بزنم که یه ندای از درون بهت می گه: لیاقت تو بیشتر از این حرفاست. بعد یه صدای دیگه میاد می گه نه تو خیلی هم خوب نیستی. هر روز که میری سر کارت این دوتا زمزمه در گوشت می پیچه و تو هم ماندی وسط این دوتا و نمی تونی خوب بین اون ها قضاوت کنی. گاهی وقت ها انرژی زیادی می گیری که از فردا تغییر شغل بدی و گاهی وقت ها هم با خودت می گی نه، تو نمی تونی این کار را انجام بدی. خب، فکر می کنم جای خوبی اومده باشی که یه کم تکلیف خودت با خودت روشن کنی که تغییر شغل خوبه یا نه.
نشانه هایی وجود داره که اگه با اکثر اون ها مواجه هستی نشان دهنده این هست که زیاد از شغلت راضی نیستی. اما اول بیایم معیار یه شغل خوب را بررسی کنیم:
- احساس رضایت
معمولا کسانی که تصمیم دارند اولین شغل خودشان را انتخاب کنند زیاد توجهی به این موضوع ندارند و هر چه سریع تر می خواند یه سرو سامانی بگیرند. وارد شغلون می شن و بعد از چند ماه پی می برن که اصلا این شغل را دوست ندارند. اما خودشون را متقاعد می کنن که همین جا خوبه و این ممکنه تا 30 سال ادامه پیدا کنه. پس احساس رضایت از شغل یک مولفه بسیار مهم برای تعیین شغل هست که باید در نظر گرفت.
- کسب درآمد
یکی از جذاب ترین بخش های یه شغل درآمد اون هست. بنابراین باید توجه کنید که این شغل بتونه شما را به اون حدی از زندگی که می خواهید برسونه. اون حد را شما و نحوه تفکرات شما تعیین می کنه. البته ممکنه شما در ابتدای کار رایگان کار کنید و بعد از مدتی هم یه سرمایه کم داشته باشید اما مهم این هست که با یک برنامه هدفمند، در آینده بتوانید به درآمد نسبتا خوبی و حتی عالی برسید. بنابراین کسب درآمد یک پایه مهم از کسب و کار شما هست.
- احساس پیشرفت
افراد زیادی می بینم که هر روز یک کار تکراری را مدام انجام می دهند و تا سال ها در حال تکرار و در جا زدن هستند. به قول انشتین:
محال است که شما یک کار تکراری را هر روز انجام دهید و بخواهید نتیجه جدیدی کسب کنید.
بنابراین افراد زیادی هستند که با وجود درآمد بالا از شغل خود راضی نیستند و دوست دارند تغییر شغل بدهند. بنابراین احساس پیشرفت و موفقیت شغلی می تونه خیلی لذت بخش و انرژی بخش باشه.
- خدمت به جامعه
برخی از افراد را دیده ام که با وجود داشتن موارد اشاره شده در بالا، از ته دل یه چیزی اون ها را ناآرام می کنه. یعنی وقتی به شغل خودشون نگاه می کنند احساس می کنند که خدمت به جامعه نیست. البته بهتر است بگوییم که از دید این افراد، شغلشان خدمت به جامعه نیست و باید کار بزرگتری را انجام داد.
موارد گفته شده در بالا مهم ترین و ریشه دار ترین مواردی هستند که ممکن است ما را وادار به تغییر شغل کند. بیایم چند تا نشانه و مثال بزنیم که چه مواردی هست که نشان می دهد شما از شغل خود رضایت ندارید.
زیاد مرخصی می گیرید: البته ممکن است در یک برهه زمانی شما نیاز دارید که کار دیگری انجام دهید و موقتا مرخصی گرفته اید و این به معنای بد بودن نیست. مهم این هست که شما چه احساسی دارید. آیا برای ندیدن رییس یا نرفتن سرکار انجام می شود یا برای اقدام دیگر.
دوست ندارید از خواب بلند شوید: افرادی که به کارشان عشق می ورزند صبح ها با اشتیاق از خواب بلند می شوند و برای روز خود برنامه ریزی می کنند. اگر صبح هنگام بیدار شدن بارها خودتان و کارتان را نفرین می کنید معلوم هست که زیاد از کارتان راضی نیستید.
عاشق تعطیلات هستید: افرادی که به کار خودشان عشق می ورزند حتی در ایام تعطیل هم سرکار خود حاضر می شوند(البته به شرطی که خودشنان کارفرما باشند و کارمند نباشند). چه حسی نسبت به تعطیلات دارید. اگر روزهای قرمز تقویم را نگاه می کنید و ذوق می کنید نشانه این هست که با کارتان راحت نیستید.
و نشانه های دیگری که هر فرد به راحتی می تواند در درون خود پیدا کند…
آیا تغییر شغل در سن بالا ریسک نیست؟
بستگی دارد که شما چه فردی هستید و آیا برای کار خود یک چرایی بزرگ دارید یا نه. شاید داستان های افراد موفق زیادی خوانده باشید که در سن بالا به موفقیت های بزرگ دست یافته اند. شما باید اول خودتان را بشناسید و بعد وارد مرحله عمل شوید. در این صورت هیچ کار و تغییر شغلی سخت نخواهد بود.
چطور باید تغییر شغل بدهیم؟
بعد از این که تکلیف خودتان روشن شد و آماده شدید، دو راه برای تغییر شغل وجود دارد:
- در کار جدید شیرجه بزید: اگر جرئت و جسارت بالایی دارید و جوانب کار را به صورت منطقی سنجیده اید می توانید به یک باره مثلا در یک هفته از یک شغل به شغل دیگر تغییر مکان دهید. اما معمولا اکثر اساتید موفقیت این کار را توصیه نمی کنند. چون تقریبا افراد کمی موفق به این کار می شوند. بنابراین اگر یک کتاب انگیزشی خوانده اید یا یک سمینار انگیزشی گوش داده اید، زمان مناسبی برای تصمیمات مهم مثل تغییر شغل به صورت یک روزه نیست. لازم هست که کمی صبر کنید و اگر احتمال موفقیت بالایی دارید شیرجه بزنید. البته اگر کار اول شما زیاد مهم نیست و تازه کار هستید می توانید به راحتی شیرجه بزنید ولی اگر 23 سال هست که کارمند هستید لازم هست که دقت بیشتری انجام دهید.
- به تدریج تغییر شغل دهید: این گزینه بهترین و مناسب ترین راهی هست که می توانم به شما پیشنهاد کنم. روش این کار این هست که یک برنامه ریزی داشته باشید. مثلا بگویید که در کنار وقت آزادی که دارم به بررسی و تحقیق و عملی کردن یک شغل جدید هم می پردازم. نیاز نیست که هر روز 5 ساعت روی کار جدید خود وقت بگذارید. قدم های کوچک بردارید و هر روز یک ساعت یا بیشتر به شغل جدید خود برسید و آن را بهبود دهید. بعد از چند ماه شما می توانید حرفی برای گفتن داشته باشید. حال شما می توانید یک مرخصی بلند مدت بگیرید و با تمرکز بیشتر کار خود را بهبود بدهید.
هنگامی که احساس کردید میانگین حقوق ماهیانه شما به حد حقوق کار اولیه شما رسید شما می توانید از کار اول خود جدا شوید و با تمام قوا در خدمت شغل دوم خود که حالا تبدیل به شغل اول شما شده بپردازید.
بعد از تغییر شغل چه باید کرد؟
زمانی که وارد شغل جدید می شوید باید دائما و هر روز در حال یادگیری و بهبود مهارت های خود باشید تا بتوانید از عهده کار خود بر بیاید. این که شما در ابتدا اشتیاق داشته باشید و بعد ناامید شوید جالب نیست. شما باید با سختی های کارتان را بپذیرید و به حل آن بپردازید. مطمئن باشید که اگر بر اساس ملاک های بالا یک شغل خوب را انتخاب کرده باشید می توانید آینده روشنی داشته باشید. بنابراین یادبگیرید، و به صورت منظم تلاش کنید و خود را درگیر افکار منفی و موانع ذهنی نکنید. شما هم می توانید تجربیات و نظرات خودتون را با ما در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید.
سلام ممنونم خیلی مطالب کاربردی و ارزشمندی گفته شد.اما من خیلی تغییر شغل میدهم و مدام از شاخه به شاخه میپرم و هر تصمیم واسه هر شغلی می گیرم که وارد شغل جدید بشم زود سرد میشم یا به خاطر ناامیدی افکار منفی یا نظر دیگران و…
مطالب خوب و کاربردی بود ممنونم