هوش مالی چیست؟ | با افزایش هوش مالی ثروتمند شوید
آیا هر انسانی توانایی پولدار شدن دارد؟ اگر این سوال را از اشخاص مختلف بپرسید؛ احتمالا اکثر آنها جوابی یکسان دارند. پاسخ آنها نیز اکثرا این خواهد بود: بله، یا باید پدر پولدار داشته باشی یا خوش شانس باشی! من هم تا یک زمانی با این فرضیه گمراه کننده موافق بودم. اما از وقتی که با بحث افزایش هوش مالی آشنا شدم؛ نظرم به طور کلی تغییر کرد. زمانی بود که ما تصور میکردیم که اگر در یک خانواده ثروتمند متولد شویم یا به اصطلاح بچه پولدار باشیم، جزو ثروتمندان خواهیم بود. اما اگر در یک خانواده فقیر یرگ شویم، دیگه باید رویای پولدار شدن را برای همیشه فراموش میکردیم.
مورد خنده دار تر زمانی بود که پولدار شدن را با خوش شانسی ارتباط میدادند. یعنی یک نفر در مسابقهای شرکت کرده و برنده شود و کلی پول به جیب بزند! شاید هنوز هم افراد زیادی باشند که به این دو راهکار برای پولدار شدن؛ اعتقاد زیادی داشته باشند. ولی باید خدمت شما عرض کنم که مطالعه این مقاله فرصت خوبی است برای تغییر این باورهای مخرب. اگر شما در خانواده ثروتمندی متولد نشدهاید یا خیلی خوش شانس نیستید؛ افزایش هوش مالی کلید کلید ثروتمند شدن شماست. این مقاله یک راهنمای خوب برای ورود شما به دنیای هیجان انگیز هوش مالی است.
هوش اقتصادی یا هوش مالی چیست؟
رابرت کیوساکی در کتاب فراموش نشدنی «پدر پولدار پدر فقیر» هوش مالی را به صورت زیر تعریف کرده است:
هوش مالی به مجموعه دانش و اطلاعاتی گفته میشد که به فرد کمک میکند در کمترین زمان اوضاع مالی خود را بهبود داده و توانایی مقابله با مشکلات مالی را داشته باشد.
خیلی از افراد رسیدن به ثروت را معادل سخت کار کردن میدانند و البته این گفته صحیح است. اما آن چیزی که بیشتر به آن اعتقاد دارم؛ تیز کردن تبر است! آبرهام لینکلن در جمله معروف خود میگوید:
به من شش ساعت زمان بده که درختی را قطع کنم، و من 4 ساعت اول را صرف تیز کردن تبر خواهم کرد.
اجازه دهید صادقانه بحثی را با هم شروع کنیم که در عین تلخ بودن، واقعیت دارد. هر شغلی سختیهای خاص خودش را دارد و در این مورد شکی نیست. اما باید قبول کنیم که یکی از سخت ترین مشاغل در ایران و به طور کلی در جهان کارگری است. کار یدی که آنها در انجام میدهند؛ بسیار سخت و طاقت فرسا بوده و انرژی زیادی را از آنها میگیرد. ولی سوالی که از شما دارم و میخواهم که خوب روی آن فکر کنید این است که: اگر سخت کار کردن باعث پولدار شدن میشود؛ الان باید همه کارگرها ثروتمند باشند. آیا همینطور است؟ احتمال زیاد شما نیز مانند من به این سوال جواب خیر میدهید.
اما آن چیزی که بحث را جالب تر میکند؛ وجود افرادی است که امروزه بسیار ثروتمند هستند. و زمانی که زندگینامه آنها را مطالعه میکنیم، متوجه میشویم که اکثر آنها از مشاغلی مانند کارگری شروع کردهاند! اما دلیل این تفاوتها در چیست؟
افزایش هوش مالی برای پولدار شدن؛ مانند تیز کردن تبر برای قطع درخت است. یعنی آموزش هوش مالی به همراه سخت کار کردن باعث میشود شما به ثروت بسیار زیادی دست پیدا کنید. هوش اقتصادی را به معنای حل مسائل مالی نیز میدانند که امروزه برای انسانها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
یادگیری هوش مالی، واجب تر از نان شب
برای درک این موضوع فقط کافی است از افر اد مختلف بپرسید که: بزرگترین دغدغه فعلی شما چیست؟ مطمئن باشید اکثرا (اگر نگیم همه) در جواب شما به مشکلات مالی اشاره خواهند کرد. این مشکلات مالی میتواند شامل پیدا نکردن کار یا ناکافی بودن درآمد باشد. بسیاری از افراد از این موضوع گله مند بوده و به دنبال یک معجزه برای حل این مشکل خود هستند. خیلی از افراد از درآمد کم در قبال ساعتهای کاری طولانی گله مند هستند. این موضوع تا حد زیادی درست است و کاملا باید به آنها حق بدهیم. اما سوالی که از شما دارم این است که با گله و شکایت کردن کاری درست میشود؟ جمله معروفی است که زندگی من و خیلی از انسانهای موفق را دگرگون کرده است:
به جای بیچارگی رو چاره تمرکز کن
هر مشکلی راه حلی دارد و وظیفه شما این است که با تلاش و استمرار پاسخ آن را پیدا کنید. اگر واقعا به دنبال یک معجزه هستید؛ تنها راه افزایش هوش مالی در ایران است. البته بحث یادگیری هوش اقتصادی فقط مربوط به ایران نیست و امروزه در کل جهان سرو صدای زیادی به پا کرده است. اما همه به خوبی میدانیم که در حال حاضر ایران شرایط خاصی دارد و افراد باید برای آموزش هوش مالی تلاش کنند.
یک خبر خوب براش شما!
جملهای را که میخواهم به شما بگویم شاید کمی خنده دار بوده و باور آن برای بعضی از افراد سخت باشد. اما این حرفی است که فراوان از زبان مشاوران کسب و کار شنیدهام و خودم نیز به آن باور دارم.
کشور ایران یکی از بهترین نقاط در جهان برای پولدار شدن است
برای اثبات حرفم اجازه دهید کشور ایران را با یک کشور دیگر مانند ژاپن مقایسه کنیم. در ژاپن رقابت بسیار زیاد است و همه افراد به دنبال رشد و پیشرفت شخصی خود هستند. اما در ایران اکثر افراد به دنبال روزمرگی بوده و کم برای رشد و پرسونال برندینگ خود تلاش میکنند. دلیل آن را نیز میتوان در این موضوع دانست که بحث هوش مالی به جای اینکه در مدارس و از زبان مشاوران خبره آموزش داده شود؛ در خانه و توسط پدر و مادر تدریس میشود! توصیههای پدر و مادر ایرانی نیز در یک جمله خیلی معروف خلاصه میشود که بارها آن را شنیدهایم:
درست رو خوب بخون که بتونی در یک شرکت معتبر استخدام شوی و یک شغل مناسب به همراه بیمه داشته باشی!
البته در اینکه پدرها و مادران صلاح ما را میخواهند؛ هیچ شکی نیست. اما باید قبول کنیم که این توصیهها برای رسیدن به ثروت دیگه کاربردی نیست (لااقل الان دیگه کاربرد ندارد). حالا اگر شما بتوانید با مطالعه کتاب یا شرکت در دوره آموزشی شم اقتصادی خود را افزایش دهید؛ بدون شک به موفقیت خواهید رسید.
انواع هوش مالی کدامند؟
آقای رابرت کیوساکی جزو اولین افرادی است که به معرفی و تفسیر هوش مالی پرداخت. او در این راستا کتاب معروف خود «پدر پولدار پدر فقیر» را نوشت. این کتاب با استقبال خوبی مواجه شد و افراد زیادی با استفاده از آن توانستند زندگی مالی خود را دگرگون کنند. رابرت کیوساکی که یک صاحب نظر در زمینه شم اقتصادی است؛ هوش مالی را به 5 دسته زیر تقسیم میکند:
دسته اول هوش اقتصادی: کسب درآمد بیشتر
بسیاری از افراد به دنبال کسب درآمد بیشتر بوده و دستیابی به این مهم، ذهن آنها را درگیر کرده است. رابرت کیوساکی معتقد است که دلیل عدم افزایش درآمد مردم این است که آنها پول بدون کار کردن میخواهند. در حالی که او معتقد است که تلاش برای افزایش هوش مالی در کنار کار کردن باعث موفقیت شما میشود. شم اقتصادی یا همان هوش مالی به میزان توانایی فرد برای افزایش درآمد خود است. مثلا فردی که ماهیانه X تومان درآمد دارد، در مقایسه با شخصی که درآمد 3X تومان دارد، دارای هوش اقتصادی کمتری است. اما خبر خوب این است که این مهارت و دانش نیز قابل آموزش بوده و میتوانید اصول آن را یاد بگیرید.
دسته دوم هوش اقتصادی: حفظ پول
بعد از اینکه یاد گرفتید پول بیشتری به دست بیاورید؛ در مرحله بعدی باید آن را حفظ کنید. حفظ پول دومین جنبه هوش مالی بوده که توجه به آن بسیار ضرورت دارد. منظور ما این نیست که زمانی که شما پولدار شوید؛ همگی میخواهند از شما پول بگیرند.
بلکه حفظ پول به این معناست که شما باید به دنبال روشهایی باشید که کمتر پول از دست بدهید. رابرت کیوساکی در این قسمت به مالیات اشاره کرده و این نکته را خاطر نشان میکند که باید به دنبال راههایی باشید که کمتر مالیات بپردازید. (البته دقت کنید که منظور رابرت کیوساکی این نیست که از زیر پرداخت مالیات فرار کنید). یکی دیگر از مواردی که باعث میشود شما پول از دست دهید؛ خرید کردن است. رابرت کیوساکی در این مورد راهحل جالب و قابل تأملی دارد که باید همگی به آن توجه کنیم. او میگوید در هنگام خرید یک وسیله از خود بپرسید که:
خرید این وسیله من را ثروتمند تر میکند یا فقیر تر؟
دسته سوم هوش اقتصادی: بودجه بندی پول
مورد دیگری که در بحث هوش مالی باید به آن توجه کرد؛ موضوع بودجه بندی پول است. یکی از مشاوران کسب و کار مثال جالبی در این باره دارد که قابل تأمل است. او میگوید دو شخص را با ویژگیهای زیر در نظر بگیرید:
فرد اول:
- درآمد ماهانه: 100.000.000 تومان
- هزینه ماهیانه: 95.0000.000 تومان
فرد دوم:
- درآمد ماهانه: 1.000.000 تومان
- هزینه ماهانه:850.000 تومان
طبق آن نظر مشاور کسب و کار هر دو شخص دارای هوش مالی پایینی بوده و باید برای بهبود آن تلاش کنند. مهم نیست که درآمد شما ماهیانه چه میزان است. اگر نتوانید مخارج و هزینههای خود را به درستی مدیریت کنید؛ پولدار نخواهید شد. رابرت کیوساکی در کتاب خود میگوید برای حل بحران بودجه بندی دو روش وجود دارد:
- فرد باید مخارج خود را کاهش دهد.
- فرد باید درآمد خود را افزایش دهد.
رابرت کیوساکی معتقد است که به صورت کلی استفاده از روش دوم در طولانی مدت مناسب تر است. رابرت کیوساکی معتقد است که افراد باید هوشمندانه تر هزینه کنند. یعنی باید به جای خرید وسایل غیر ضروری مانند خرید ماشین گران قیمت، آن را صرف آموزش و یادگیری کنند.
دسته چهارم هوش اقتصادی: اهرم کردن پول
این قسمت یکی از مهم ترین بخشهایی است که رابرت کیوساکی در بحث هوش مالی مفصل به آن پرداخته است. زمانی که اصول افزایش درآمد را فرا گرفتید و همچینن با حفظ پول و قواعد بودجه بندی پول نیز آشنا شدید؛ اکنون وقت سرمایه گذاری کردن است. اگر از آشنایان خود بپرسید که بهترین نوع سرمایه گذاری چیست؛ احتمال اکثر آنها به سرمایه گذاری پول در بانکها اشاره میکنند. شاید گذاشتن پول در بانک و کسب سود نوعی سرمایه گذاری باشد؛ اما این کار باید در شرایط مختلف بررسی شود. اگر نرخ تورم از نرخ سودی که به شما پرداخت میشود بیشتر باشد؛ این کار به هیچ عنوان هوشمندانه نیست. یکی از حوزههایی که امروزه برای سرمایه گذاری مناسب به نظر میرسد؛ خرید سکه است. هر چقدر دراین زمینه بهتر عمل کنید؛ نشان دهنده هوش مالی قوی تر در شماست.
دسته پنجم هوش اقتصادی: ارتقای دانش مالی
این قسمت از دیگر مطالبی است که رابرت کیوساکی به آن اهمیت داده و آن توجه به آموزش و یادگیری است. حتما شما نیز افرادی را دیدهاید که پول زیادی را در بورس سرمایه گذاری کرده و در آخر کلی ضرر کردهاند. زمانی که از آنها علت را میپرسید؛ با عصبانیت میگویند که: در ایران نمیشه پولدار شد! دقت داشته باشید که این افرد بازار خوبی را برای سرمایه گذاری انتخاب کردهاند؛ اما مشکل آنها نداشتن اطلاعات است. در واقع آنها مانند افرادی هستند که بدون داشتن مهارت رانندگی و گواهینامه قصد دارند در جاده رانندگی کنند! اگر از آن افراد بپرسید چند تا کتاب در زمینه بورس مطالعه کردید؛ اکثر آنها جوابی نخواهند داشت. شما باید با افزایش هوش مالی اطلاعات خود را افزایش داده و در ضمن کسب تجربه را نیز فراموش نکنید.
راهکارهای کاربردی برای افزایش هوش مالی
باور شما نسبت به پول چیست؟
رابرت کیوساکی در کتاب «پدر پولدار پدر فقیر» اینطور میگوید که:
دو فرد وجود داشتند که تازه حرفه خود را شروع کرده بودند. اما نقطه نظرهایی کاملا متفاوت در حوزه ی امور مربوط به پول داشتند. یکی از آنها میگفت: «عشق به پول ریشه همه بدیهاست» اما دیگری میگفت: «عدم وجود پول ریشه همه بدیهاست»
کمی با خود صادق باشید و از خود بپرسید که نسبت به پول و پولدار شدن چه باوری دارید؟ آیا فکر میکنید همه افراد پولدار از راه غیر قانونی پول به دست میآورند؟ یا اینکه باور دارید اگر روزی پولدار شوید؛ بلافاصله از خدا دور میشوید؟! اگر همچین افکاری در ذهن خود دارید؛ نباید انتظار داشته باشید که ثروتمند شوید. به عقیده بسیاری از اساتید موفقیت؛ دروازه ورود به ثروت تغییر باورهایتان نسبت به پول است.
برای خود طرح عملیاتی داشته باشید
یکی دیگر از روشهایی که به تقویت هوش مالی شما کمک خواهد کرد؛ داشتن یک طرح عملیاتی برای پولدار شدن است. یعنی اینکه شما باید یک برنامه روزانه داشته باشید و برای مدیریت و سازماندهی دخل و خرج خود اقدام کنید. یکی دیگر از مواردی که میتواند به شما کمک کند؛ داشتن اهداف مالی است که میتواند معجزه کند. شما میتوانید برای خود به صورت سالیانه هدف گذاری کنید که در آن سال چقدر پول خواهید داشت. مثلا فردی هدف گذاری خود را به این صورت انجام داده است:
- تا پایان سال 1400: رسیدن به درآمد ماهیانه 10 میلیون تومان
- تا پایان سال 1401: رسیدن به درآمد ماهیانه 20 میلیون تومان
البنه این صرفا یک مثال بود و میتواند برای اشخاص و شرایط مختاف، فرق کند.
پس انداز کردن را فراموش نکنید
پس انداز کردن یکی از مهم ترین کارها برای افزایش هوش پولی است. طبق نظر کارشناسان، شما میتوانید 10% از درآمد ماهیانه خود را پس انداز کرده و با آن سرمایه گذاری انجام دهید. اما این 10% باید پس از کسر همه هزینههای شما انجام شود. دقت کنید که هر چقدر بتوانید درآمد خود را افزایش داده و هزینههای غیر ضروری را کاهش دهید؛ مقدار آن 10% نیز افزایش مییابد.
برای خود بدهی نتراشید
افراد بسیاری وجود دارند که همیشه زیر بار بدهی هستند. در واقع آنها به محض اینکه از یک بدهی خلاص میشوند، بدهی دیگری از راه میرسد. اما افرادی که با هوش مالی آشنا هستند؛ این را میدانند که نباید برای خود بدهی بتراشند. به صورت واضح، منظورم آن شخصی است که به خاطر خرید یک ماشین گران قیمت؛ وام میگیرد. یا شخصی که برای گرفتن خانهای بزرگتر و در مکانی با کلاس تر؛ خود را مقروض میکند. افرادی که شم اقتصادی قوی دارند؛ پول خود را حساب شده خرج میکنند. دو فرد زیر را با دو دیدگاه مختلف در نظر گرفته و در آخر خودتان تصمیم بگیرید که موفقیت از آن کدامیک است؟
فرد اول:
من باید پولهای خود را جمع کنم و اگر شد وام هم بگیرم که بتوانم ماشین مورد علاقه خود را بخرم. چون باجناقم یک ماشین مدل بالا خرید هو من دوست ندارم پیش او کم بیاورم!
فرد دوم:
من باید پول خودم را برای گسترش کسب و کارم خرج کنم و بتوانم بیشتر پول دربیاورم. چون از کسب و کار میشود ماشین خرید؛ اما یک ماشین گران قیمت به جز هزینه برای من چیزی نخواهد داشت!
از افراد خبره مشورت بگیرید
مقصود از مشورت کردن این نیست که به صحبتها یا نصیحتهای هر فردی گوش کنید. همه افراد به نوعی میخواهند به شما کمک کنند و در واقع قصد دارند به شما هوش مالی بیاموزند. اما گاهی اوقات گوش کردن به صحتهای افرادی که در این مورد دانشی ندارند؛ شما را بی پول تر میکند. منظور از افراد خبره کسانی هستند که در زمینه هنوش مالی کار کرده و به قول معروف صاحب اسم و رسم هستند. البته لازم به ذکر است که افراد زیادی در زمینه هوش مالی مشعول به کار هستند؛ اما در واقع چیزی در چنته ندارند. شما باید جستجو کرده و بهترینها را در این زمینه به عنوان معلم خود انتخاب کنید.
یادگیری را فراموش نکنید
برای افزایش هوش مالی، باید برای یادگیری خود برنامه روزانه داشته باشید. در این خصوص میتوانید کتاب مطالعه کنید، سمینار بروید، پادکست گوش کنید و یا کلیپهای آموزشی ببینید. در ادامه به شما کتابهایی را به همراه نویسندههای آنها معرفی خوهیم کرد که در زمینه هوش مالی بهترین هستند:
- کتاب «پدر پولدار پدر فقیر» از رابرت کیوساکی
- کتاب «ثروتمند ترین مرد بابل» اثر جورج سمیوئل کلاسون
- کتاب «اسرار ذهن ثروتمند» اثر تی هارو اکر
مشکلات مالی خود را حل کنید
خیلی از افراد به مشکلات مالی به عنوان مصیبتهایی نگاه میکنند که درست نشدنی هستند. به عبارت دیگر آنها به جمله «باید سوخت و ساخت» اعتقاد داشته و آن را سرلوحه زندگی خود قرار دادهاند. اما باید دقت داشته باشید که مشکلات مالی به خودی خود حل نمیشوند. اگر برای حل آنها تلاش نکنید، آنها روز به روز بیشتر میشوند. افراد موفق و ثروتمند در هنگام مواجه با مشکلات مالی از خود میپرسند که: چگونه میتوانم این چالش را برطرف کنم؟ اما افراد فقیر موقع فکر کردن به مشکلات مالی خود به دنبال راهی هستند که فکر خود را منحرف کنند.
افراد موفق زیادی بودهاند که در هنگام مواجه با مشکلات مالی به مبارزه با آنها پرداخته و پیروز شدهاند .اما بعد از این جنگ، آنها در زمینه هوش مالی قوی تر شدهاند. در واقع آنها از اصل «تبدیل تهدید به فرصت» استفاده کرده و خود را بهبود دادهاند.
انگیزه خود را افزایش دهید
انگیزه یکی از بزرگترین محرکهای انسان برای رسیدن به موفقیت است. حفظ انگیزه بهانهای است که به شما اجازه نمیدهد در مقابل سختیها تسلیم شوید و شما را به ادامه دادن تشویق میکند. یادگیری هوش مالی و اجرایی کردن اصول آن نیز نیازمند داشتن انگیزه از سوی شماست. با تماشای فیلم «برفراز قله انگیزه» عطش درون خود را برای رسیدن به موفقیت به شکل باورنکردنی افزایش خواهید داد.
علل بی پولی خود را شناسایی کنید
در اینجا باید یکی از سوالهای مهم زندگیتان را از خود بپرسید: چه چیزهایی پول را از چنگتان در میآورد؟ به عبارت دیگر دزدان پول شما چی چیزهایی هستند؟ شاید موارد زیر پاسخهای بعضی از افراد باشند:
- پرداخت هزینههای زیاد بابت بسته اینترنتی به علت هر روز ساعتها تماشای کلیپ در اینستاگرام.
- ولخرجیهای الکی مانند خرید گوشی جدید به محض رونمایی از یک برند یا مدلی جدید.
- خرید وسایل غیر ضروری که خرید آنها هیچ ضرورتی ندارد.
- خرج کردن پول برای خوشگذرانی و تفریح و متناسب نبودن هزینهها نسبت به درآمد شما.
به قول جناب سعدی:
بر احوال آن مرد باید گریست که دخلش بود نوزده، خرجش بیست
به دنبال خلق ایده باشید
در هر شغلی که مشغول به کار هستید؛ باید مغز خود را به ایجاد خلاقیت و ایده پردازی تمرین دهید. اگر فروشنده هستید در اوقات بیکاری خود یک قلم و کاغذ برداشته و ایدههای خود را جهت فروش بیشتر بنویسید. میتوانید کتابی را در زمینه روانشناسی فروش مطالعه کرده و فروش خود را چندین برابر کنید. فرقی نمیکند که از چه راهی کسب درآمد دارید، خلاقیت و ایده پردازی شما را متمایز خواهد کرد.
بهانهها را کنار بگذارید
یکی از مهم ترین گامها برای افزایش هوش مالی؛ کنار گذاشتن بهانههایتان است. خیلی از افراد اصلا به دنبال کار نمیروند و بهانه آنها نیز این است که: کار نیست! خیلی از افراد به دنبال یادگیری یک مهارت نمیروند و بهانه آنها نیز این است که: من استعداد ندارم! همچنین خیلی از اشخاص به سراغ راه اندازی کسب و کار نمیروند و این بهانه را دارند که: این کار امنیت شغلی و بیمه ندارد!
تواناییها و علایق خود را پیدا کنید
هوش مالی فقط زمانی کاربرد دارد که شما شغلی داشته باشید و درآمد به دست آورید. برای کار کردن نیز باید علاقه و تواناییهای خود را شناخته و کاری متناسب با آنها را انتخاب کنید. خیلی از افراد کار خود را از سر اجبار انجام داده و در این صورت هیچ انگیزهای ندارند که به سراغ یادگیری هوش مالی بروند. اگر میخواهید با علایق و استعدادهای خود آشنا شده و آنها را کشف کنید؛ فیلم کشف علاقه واقعی خواسته شما را محقق میکند.
شجاع باشید
در مسیر تقویت و افزایش هوش مالی خود، باید شجاع باشید. چون شما گاهی باید کارهایی را انجام دهید که دیگران آن را تأیید نکرده و حتی شما را مسخره میکنند. گاهی اوقات باید در مقابل خواستههای دیگران جواب منفی بدهید و در این صورت از دست شما ناراحت میشوند. خلاصه اینکه شما با یادگیری هوش مالی متفاوت میشوید و این متفاوت شدن نیاز به شجاعت دارد.
مدیریت زمان
در زمینه هوش مالی بحث مدیریت زمان بسیار اهمیت دارد و شما باید از زمان خود به خوبی استفاده کنید. میتوانید زمان خاصی را در روز برای یادگیری هوش مالی برای خود مهیا کرده و به آن پایبند باشید. حتما از زمانها پرت خود برای یادگیری هوش اقتصادی استفاده کنید. مثلا میتوانید کتاب فیزکی یا صوتی «پدر پولدار پدر فقیر» و کتابهای مشابه را خریداری کرده و استفاده کنید.
در این مقاله به صورت کامل با مقوله افزایش هوش مالی آشنا شدیم. تاریخ نشان داده است که افراد فقیر زیادی وجود داشتهاند که به ثروت دست پیدا کردهاند. نمیتوان عامل تلاش را در موفقیت آنها بی تأثیر دانست. اما آنها این علم را داشتند که از پول خود حفاظت کرده و آن را افزایش دهند. آیا شما تاکنون از هوش مالی برای بهبود وضع مالی خود استفاده کردهاید؟ لطفا در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.